E-kirjoista

Olen pikkuhiljaa alkanut kiinnostua e-kirjoista ja mahdollisesti saatan hankkia niitä varten lukulaitteen tämän vuoden kuluessa. Laitetta käyttäisin todennäköisesti tietokirjallisuuden ja opiskelumateriaalin lukemiseen, sekä myös kaunokirjallisuuteen niiltä osin kuin Project Gutenbergin kautta on suoja-aikansa yli ikääntyneitä kirjoja saatavissa. Ensin mainittuun kategoriaan liittyen voisin todennäköisesti hankkia maksullista sisältöä vaikkapa Amazonista, O'Reilly:ltä, tai The Pragmatic Bookshelf:ltä, mutta kotimaisia e-kirjoja en voisi kuvitella nykytilanteessa ostavani, kun kustantamot tuntuvat yrittävän parhaansa tehdäkseen siitä mahdollisimman hankalaa.

Minulle sopivan lukulaitteen pitäisi siis mahdollistaa edellämainitut käyttökohteet ja sen pitäisi olla myös hallittavissa Linuxista käsin Calibre -ohjelmaa käyttäen.

Näistä lähtökohdista olen tutkiskellut markkinoita ja olin aika vakuuttunut, että Amazonin Kindle voisi olla hyvä vaihtoehto, kunnes tänään oli kaupungin kirjastolla mahdollisuus kokeilla muutamaa lukulaitetta. Kokeiltavana oli Apple iPad, Be Book ja Sony PRS-650.

Suurin syy miksi kävin laitteita kokeilemassa oli mahdollisuus nähdä e-ink -näytön toiminta livenä. Näytöt olivat miellyttäviä lukea ja voisin kuvitella, että lukeminen onnistuu myös kesäisellä auringonpaisteella. Sivua vaihtaessa näyttö hieman välkähti ja päivittyi noin parissa sadassa millisekunnissa.

IPadiin en kummemmin kiinnittänyt huomiota, koska en koe Applen laitteita järin kiinnostavina ja suhtaudun skeptisesti sen näytön toimivuuteen kirkkaalla auringonpaisteella. E-ink -näytöllisistä vaihtoehdoista Be Book vaikutti kankealta käyttää ja jotenkin heppoiselta, mutta Sonyn laite sai kosketusnäyttönsä ja erinomaisen mukavan tuntuisen käytettävyytensä ansiosta minut uudelleenharkitsemaan Kindle-asiaa.

Sonyssa olisi siis kosketusnäyttö, mikä Kindlestä puuttuu ja Kindlen etuna vastaavasti olisi muunmuassa verkkoyhteys. Muitakin eroja laitteilla on ja tarkemmin niistä voi lukea vaikka tästä vertailusta.

Vielä pitäisi jostain saada Kindle kokeiltavaksi, vaikken aiokaan pitää minkäänlaista kiirettä tämän hankinnan suhteen.

Lisää linkkejä

blog comments powered by Disqus