Älyä telkkariin Raspberry Pi:lla

Raspberry Pi on projekti, jonka tarkoituksena oli valmistaa mahdollisimman edullinen Linux -tietokone opetuskäyttöön ja lasten tutustuttamiseksi tietotekniikan mahdollisuuksiin.

Projekti onnistui tuottamaan niin mielenkiintoisen laitteiston, että se päätyi myös osaksi monenlaisia harrasteprojekteja ja sai ympärilleen aktiivisen yhteisön ja tukun erilaisia lisätarvikkeita myyviä verkkokauppoja.

Itse päädyin rakentamaan laitteen pohjalta simppelin mediakoneen olohuoneeseen TV:n seuraksi, eli se mahdollistaa lähiverkon koneille tallennettujen videoiden katselun TV:n kautta, sekä muunmuassa TV -kaistan ja Youtuben käytön isommalla ruudulla.

Raspberry Pi myydään pelkkänä piirilevynä, jonka voi itse istuttaa mieleiseensä koteloon. Suomessa laitetta on saatavilla esimerkiksi Verkkokauppa.comissa, mutta omani tilasin Modmypi:sta, koska samasta paikasta löytyi kilpailukykyisin hinnoin kaikki tarvikkeet myös TV -kiinnitykselle ja he myös lupaavat lahjoittaa osuuden voitoistaan Raspberry Pi -säätiölle. Kotelon lisäksi tarvittiin myös USB -wlan mokkula, jotta pystyin välttymään ylimääräiseltä kaapeloinnilta.

Käyttöjärjestelmänä toimii Raspbmc, joka on XBMC -kotiteatteriohjelmiston ympärille rakennettu hyvin viimeistelty ja vaivaton Linux -jakelu. Asennus Raspberryn käyttämälle SD -kortille oli hyvin suoraviivainen operaatio. Lisäksi otin käyttöön Youtube ja TV-kaista addonit XBMC:lle.

Ohjaaminen tapahtuu langattoman verkon yli hyödyntäen talouden Android -laitteita ja XBMC Remote -sovellusta.

Kuva kotelon kiinnityksestä

Kotelo on kiinnitetty TV:n taakse käyttäen seinäkiinnitykseen tarkoitettuja ruuvinkierteitä ja näin vältyttiin siltä, että TV-tasolle tulisi vielä yksi ylimääräinen (joskin hyvin pieni) boksi lisää.

Tämänhetkisen järjestelyn pahimpana puutteena on kömpelö vapaamuotoisen tekstin kirjoittaminen XBMC:n käyttöliittymässä, mutta kaikenkaikkiaan lopputuloksena syntyi hinnaltaan varsin kilpailukykyinen mediakone ja tähän astisista virityksistäni kenties mukavin tapa hyödyntää TV-kaistaa olohuoneessa.

Lisäksi kiinnitys tv:n taakse mahdollisti sen, ettei olohuoneeseen ilmestynyt näkyville yhtään ylimääräistä laitetta.

blog comments powered by Disqus