Kokemuksia Jollasta

Jolla on ehtinyt olla minulla käytössä nyt melkein kuukauden, joten on sopivaa kirjoitella kokemuksia ja mietteitä laitteesta, sen sovellusvalikoimasta, yhtiöstä ja yhteisöstä.

Käyttöönotettaessa laite kyseli tavalliset peruskysymykset, sekä lempivärin, jonka perusteella käyttöliittymän ulkoasu eli “Tunnelma” valikoitui. Asensin myös päivityksen samantien näiden vaiheiden jälkeen, koska puhelimen saadessani oli ensimmäinen käyttöjärjestelmäpäivitys saatavilla.

Jollaa edeltänyt puhelimeni oli Android -laite, johon olin asentanut Cyanogen Mod -käyttöjärjestelmän ja yhteystietojen siirto onnistui tallentamalla ne Android -puhelimesta muistikortille Contacts -sovelluksen Export toiminnon kautta. Vastaavasti Jollan puolella löytyi asetuksista People/Henkilöt -sovelluksen asetukset ja sieltä Import toiminto.

Yksi ensikättelyssä tuntuvimpia eroja on käyttöliittymän hipaisueleet ylä- ja alareunojen vetovalikoille ja näytön ulkopuolelta aloitetut hipaisut joilla aktiivinen sovellus työnnetään taka-alalle (sivuilta), sammutetaan (ylhäältä) tai vilkaistaan ilmoitukset (alhaalta). Mielestäni nämä oppi helposti – asiaa ehkä auttoi se, että olin ehtinyt nähdä useamman Youtube -videon käyttöliittymästä ja asennoidun siihen niin, että nyt pitää opetella uusi tapa.

Ruudun ylä- ja alareunojen (joissakin sovelluksissa) valikot ovat käteviä ja esimerkiksi lukitusnäkymän vetovalikosta on helppo vaientaa/palauttaa äänet, siirtyä soittamaan tai hypätä asetuksiin.

Sittemmin eleet ovat livahtaneet selkäytimeen siinä määrin, että työpuhelimen virkaa toimittava Nexus 4 tuntuu kankealta ja vanhanaikaiselta, kun sen Android -käyttäjärjestelmä ei tottele samoja hipaisuja.

Puhelimen vakiosovellusvalikoimassa nettiselain oli hieman pettymys ja siihen toivoisi ainakin vaakasuuntaista näkymää ja synkronointimahdollisuutta. Selain käyttää samaa Gecko -kirjastoa kuin Firefox, joten se toivottavasti mahdollistaa yhteensopivan synkronoinninkin tulevaisuudessa.

Myös kartta- ja navigointitarpeisiin en ole löytänyt vielä itseä miellyttävää ratkaisua, mutta jospa tämänkin suhteen tapahtuu parannuksia tulevaisuudessa.

Akku on kestänyt koko päivän käyttöä ja olen ladannut puhelimen aina öisin.

Tekstinsyötössä huomasin myös mukavan piirteen. Kun valitsee tekstiä leikepöydälle kopioitavaksi, ruutu zoomaa tekstikenttään jolloin valinnan hienosäätö on helpompaa. Valitettavasti toistaiseksi kopiointi ei toimi Android -sovellusten ja puhtaiden Sailfish -sovellusten välillä ristiin.

Linux -käyttäjän mieltä lämmittää, että asetuksista kehittäjätilan aktivoinnin jälkeen käyttöön tulee myös terminaali -sovellus, jossa toimivat hipaisueleet PageUp/PageDown -nappien korvikkeena, sekä Irssin ikkunoiden välillä vaihtamiseen. Myös ssh löytyy vakiona, joten puhelimeen ei tarvitse asentaa mitään extraa päästäkseen käyttämään irkkiä Kapsin palvelimella pyörivän tmux + irssi -yhdistelmän avulla.

Yhteisöllisyys

Vaikuttaa siltä, että Jolla yhtiönä pyrkii hyvin huomioimaan käyttäjien palautetta ja koen, että laitteen ympärille on saatu vahva yhdessä tekemisen kulttuuri. Tämä erottuu selkeästi muista mobiili -järjestelmistä, joissa asenne tuntuu olevan enemmän, että taustayhtiö (Apple, Google, Microsoft) norsunluutornistaan sanelee miten heidän valmistamaansa tuotetta tulisi käyttää.

Jollaan liittyvät kysymykset, parannusehdotukset, bugiraportit jne hoituvat together.jolla.com -palvelussa.

Lisäksi Maemo -foorumien Sailfish osio ja Jolla Users ovat aktiivisa foorumeita. Twitterissä juttuja on kätevä bonggailla #jolla -tagilla ja luonnolliseste FreeNode -verkosta löytyy #jollamobile kanava.

Laitteen rautapuolta on myös mahdollista laajentaa toisten puolikkaiden avulla ja se on poikinut monta mielenkiintoista prototyyppiä ja projektia kuten:

Sovellussuosituksia

Virallisen sovelluskaupan lisäksi Sailfish ohjelmia löytyy OpenRepos.net -sivustolta. Android sovelluksia olen asentanut F-Droid -valikoimasta. Myös Google Play on mahdollista ottaa käyttöön, mutta itse en ole sitä tehnyt ja pyrin muutenkin löytämään käyttötarkoituksiini mieluummin Sailfish, kuin Android -sovelluksia.

Tässä muutamia joita käytän:

  • Warehouse: OpenRepos valikoiman selailuun ja asenteluun.
  • Sailbox: Dropbox client saatavilla Jolla Kaupasta
  • Foursail: Foursquaren käyttöön
  • Friends: Facebookin käyttöön. Löytyy sekä Jolla Kaupasta, että OpenRepos valikoimasta
  • Mitäkuuluu: WhatsApp -ohjelma
  • Mosh: Vaihtoehto SSH:lle, joka selviää epävakaissa ja hitaissa verkoissa paremmin
  • Twidere: Twitterin käyttöön F-Droid -kokoelmasta
  • Firefox: F-Droid -kokoelmasta
  • Keepassdroid: KeepassX -yhteensopivaan salasanojen hallintaan F-Droid -valikoimasta

Vielä kaipaisin puhtaasti Sailfish -ohjelmaa KeepassX:llä tallennettujen salasanojen hallintaan. OwnKeepass -projektin tavoitteena on tehdä juuri sellainen, mutta viimeksi kun kokeilin ko. sovellusta kääntää puhelimelleni, se ei suostunut avaamaan salasanakantaani. Toinen vaihtoehto olisi siirtyä käyttämään MeePasswordsia.

blog comments powered by Disqus