Haaksirikkoinen Marsissa

Vähän aikaa sitten sain päätökseen Andy Weirin kirjoittaman kirjan The Martian. Pidin kirjasta ja blogi on ollut tovin hiljainen, joten ajattelin kirjoittaa sivuston historian ensimmäisen kirjaesittelyn.

Kirja on kuin Apollo 13 ja Robinson Crusoe -fuusio lähitulevaisuudessa, jossa NASA on onnistuneesti suorittanut kaksi ensimmäistä miehitettyä Mars -lentoa. Päähenkilö kuuluu epäonnisen kolmannen lennon miehistöön, ja joutuu hankalien sääolojen takia hylätyksi planeetalle muiden evakuoituessa.

Jos asetelmaa vertaa perinteisiin haaksirikkoinen autiolla saarella -tarinoihin, on tässä päähenkilö todella yksin ja epätoivoisessa tilanteessa. Saarella pystyy jollakin tavalla toivomaan, että “ehkä huomenna horisonttiin ilmestyy laiva”.

Seurauksena on runsaasti analyyttistä ongelman ratkontaa ja macgyverointia sisältävä, suurimmaksi osaksi päiväkirjamuotoon kirjoitettu selviytymistarina. Lisäksi kirjailija on pyrkinyt tekemään tarinasta tieteellisesti mahdollisimman uskottavan yksityiskohtineen.

kuva

Itselle koukuttavinta sisältöä olivat vaiheet, jotka liittyivät viestintäkeinojen kokeiluun ja kehittelyyn varsinaisen Mars -asumuksen antennien tuhouduttua.

Esimerkiksi kivien järjestäminen morsetukseksi, jota voidaan tulkita maasta käsin satelliittikuvista, tai sitten kaksisuuntaisen viestien vaihdon mahdollistaminen vanhalla Pathfinder -luotaimella, jossa toimi vain kamera ja kameraa pyörittävä moottori näiden radioyhteyksineen.

Kirjassa kävi myös hyvin ilmi suurten etäisyyksien aiheuttaman latenssin vaikutus viestintään. Reaaliaikainen keskustelu tai chättäily ei ole mahdollista, vaan astronautit vastaanottivat aluksessa ollessaan kerran vuorokaudessa datapaketteja sisältäen sähköposteja, sekalaisia tiedostoja yms.

Tämä sai miettimään minkälaiseksi pitäisi koko ihmiskuntaa yhdistävän internetin muodostua, jos joskus päästään levittäytymään muualle tältä pallolta ja kaistanleveyttä suurempi rajoite olisi latenssi. Ehkä Usenet kokee siinä samalla renesanssin, vähän samassa hengessä kuin Vernor Vingen kirjassa A Fire Upon the Deep.

Linkkejä

blog comments powered by Disqus