Dropbox

Olen nyt noin kuukauden ajan käyttänyt otsikossa mainittua web -palvelua, joten ajattelin vähän kirjoitella siitä. Dropbox on tiedostojen varastointi-, synkronointi- ja jakelupalvelu joka tekee muistitikut virattomiksi. Ohjelma luo koneelle käyttäjän kotihakemistoon (tai Windowsin tapauksessa “Omat tiedostot” -hakemistoon) oman dropbox -hakemistonsa, jonka sisällön se pitää samanlaisena muiden koneiden välillä joille käyttäjä on myös asentanut ohjelman, sekä samalla samat tiedostot ovat saatavilla web-palvelun kautta, jolloin niihin pääsee tarvittaessa käsiksi myös silloin kun ohjelmien asentaminen käytössä olevalle koneelle on mahdotonta.

Aiemmin käytin vastaavanlaiseen ratkaisuun Unisonia, jolla säilöin tiedostot Kapsin palvelimelle. Unison -ratkaisulle Dropbox häviää saatavilla olevan säilytystilan koossa, mutta etuna on synkronoinnin automaattisuus ja tiedostojen jakoon liittyvät lisäominaisuudet.

Tilaa palvelussa on aluksi 2GB, mutta jos tunnukset tekee jonkun toisen kutsusta saavat molemmat 250MB extratilaa. Extratilaa saa rahalla tai jakamalla kutsuja. Jälkimmäisellä tavalla voi saada kasvatettua tilaa max 5GB asti, mikä alkaa olla itsellä melkein täysi, mutta tässä on Heidin linkki, jota voi käyttää.

Dropbox -hakemistoon ilmestyy myös erityiset Photos- ja Public -hakemistot joiden kautta saa luotua nopeasti yksinkertaisia nettikuvagalleriasivuja tai jaettua tiedostoja julkisesti. Julkisen jakamisen lisäksi yksittäisiä hakemistoja voi jakaa vain tiettyjen käyttäjien kesken, mikä on aika kätevä ominaisuus siirrellessä pikkutiedostoja koneelta toiselle. Näiden lisäksi on myös muutamia mielikuvituksekkaampia käyttötapoja. Itse esimerkiksi olen huomannut seuraavat käteväksi:

  • Thunderbirdin osoitekirjan säilyttäminen ja synkronointi eri koneiden kesken. Onnistuu siirtämällä Thunderbirdin profiilihakemistossa oleva abook.mab -tiedosta Dropboxiin ja linkittämällä se sieltä takaisin profiilihakemistoon ln -komennolla.
  • Gnote -ohjelman muistiinpanohakemiston siirtäminen Dropboxiin samaan tyyliin linkitystä hyväksikäyttäen
  • Sähköpostiallekirjoitusten pitäminen ajantasalla koneiden välillä
  • Tähän tyyliin tehdyn salatun salasanamuistilappusen säilyttäminen.
blog comments powered by Disqus