Vaihtoehtoja Googlelle
Vaikka Googlen palvelut varsin mainioita ovatkin, on hieman huolestuttavaa, että verkossa touhuilu oli keskittynyt niin monelta osin pelkästään yhden ulkomaisen yhtiön haltuun. Siispä aloitin syyskuun alkupuolella pienimuotoisen itsenäistymisen siirtymällä vaihtoehtoisiin ratkaisuihin sitä mukaa kun järkeviä sellaisia tuli vastaan.
Tässä lyhyesti käyttämäni vaihtoehdot, sekä kokemuksia niistä.
GMail
Sähköpostille löytyy helposti useita vaihtoehtoja, ja olenkin sen suhteen viimeisen parin vuoden aikana vaihtanu käyttötottumuksiani/-tyyliä melkein kuin sukkia.
Palasin käyttämään siis Kapsin postipalvelimia ja hommat sujuvat oikeastaan samoilla asiakasohjelmilla (Thunderbird, KMail, mutt) kuin ennen GMailia käyttäessäkin ja sellaisina hetkinä kun tarvitsee web-käyttöliittymää, on Roundcube varsin mainio.
Roskapostin suodatuksen hoitaa Spamassassin, joka ei ole tähän mennessä vielä kertaakaan asiallista viestiä merkinnyt roskaksi päinvastoin kuin GMailin suodatukset, jotka tekivät sitä suhteellisen usein.
Google Analytics
Koska omassa selailukäytössä NoScript -addon estää analyticsin, olisi väärin käyttää sitä silti omassa blogissa. Siispä koostan tilastoja nykyisellään suoraan web-palvelimen lokeista Awstats -ohjelmalla, joka mahdollistaa käytännössä kaiken saman informaation hankkimisen kuin GA.
Google Reader
Google Readerin korvaajaksi löytyi Tiny Tiny RSS, joka on omalle palvelimelle/sivutilalle asennettava web-sovellus. Ominaisuuksiltaan ja käyttöliittymältään se on hyvin pitkälti samankaltainen kuin GR.
Pienenä hankaluutena tosin syötteiden päivitys pitää hoitaa joko ajastetusti crontabin kautta, tai sitten pyörittämällä TT-RSS:n omaa daemon -ohjelmaa palvelimella. Itse päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon.
Hyvinä puolina TT-RSS häivyttää tupla-artikkelit, joita normaalisti ilmaantuu kun seuraa useampaa useita blogeja yhteenkeräävää syötettä. Lisäksi artikkeleita voi suodattaa tarvittaessa erilaisin säännöin. Omassa profiilissani esimerkiksi suodatan kaikki Kalevan uutis-feedistä tulevat artikkelit, jotka sisältävät sanat “AC Oulu” tai “Kärpät”, pois näkyvistä. :-)
Picasa
Picasan tulen mahdollisesti myös jossain vaiheessa korvaamaan itse asennettavalla vaihtoehdolla. Näillä näkymin lupaavin voisi olla Piwigo, joka integroituu valokuvien hallinnassa käyttämääni Digikamiinkin mukavasti.
Google Calendar?
Hankalin korvattava, jolle en toistaiseksi ole löytänyt varteenotettavaa vaihtoehtoa on Google Calendar. Haussa olisi siis vielä seuraavat vaatimukset täyttävä kalenteriohjelma:
- Voi asentaa itse web-palvelimelle
- Kalentereiden jakaminen ja tilaaminen
- Synkronointi kännykkään (N900)