Arch Linux -kokemuksia ja EeePC:n tuunausta

Aiemman Fedora -kokeilun jälkeen on EeePC:n Linux-jakelu vaihtunut melkein samaan tahtiin kuin sukat. Asennettuna on ehtinyt olla uudempaa muunmuassa uudempi Fedora11 ja Ubuntun variaatioita (KUbuntu, UNR, jne). Nyttemmin siihen on sitten asettunut Arch Linux ja ilmeisesti se on tullut jäädäkseen. Samalla tuli oiva mahdollisuus harrastaa muutenkin minimalismia työpöydän käyttöliittymää säätäessä.

Arch:n asentaminen on hieman työläämpää, kuin esimerkiksi Fedoran tai Ubuntun, sillä hieman ubuntun serveri-version tekstipohjaista asennusta muistuttavan operaation jälkeen koneella on ainoastaan pakollinen minimisetti ohjelmistoja, jonka jälkeen on itse asennettava Alsa, wlan, X, jne eli järjestelmästä saa hyvin itsensä näköisen ilman että pitäisi aloittaa karsimalla tavaraa pois.

Graafisia säätötyökaluja on vähän, mutta kaikki on siististi /etc -hakemiston alla, wikistä löytyy hyviä ohjeita ja asetustiedostot sisältävät avuliaita kommentteja.

Jätin kokonaan Gnomen tai vastaavan raskaamman työpöytäympäristön asentamatta siinä toivossa, että sillä olisi jotain positiivista vaikutusta akun kestoon, mutta se jää nähtäväksi. Kirjautumisesta huolehtii Slim ja ikkunat pitää järjestyksessä Fluxbox. Firefoxin sijaan käytössä on aiemmin hyväksi havaittu Opera.

Työpöydän virittely

Työpöydän koristeluissa on pääosassa Conky, jonka virittelyyn sain inspiraatiota tästä ketjusta ja blogikirjoituksesta, ja taustakuva löytyi omista kokoelmista.

Käyttämäni asetukset, sekä Willabin Linnanmaan säätietoja ja kalenterilistausta varten tekemäni skriptit ovat jaossa Githubissa: github.com/iiska/conky.d. Lopputulos näkyy oheisessa kuvassa.

Kuvaruutukaappaus

Jatkokehittelynä voisi lisätä geoip -paikannuksen, jolloin säätietoja voisi hakea sijainnin perusteella vaikkapa Weather.comista kuten muut appletit/widgetit, mutta siitä kenties joskus myöhemmin lisää.

blog comments powered by Disqus